«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»
Det er visse ting som de fleste foreldre vil finne seg selv opplever, på et tidspunkt i løpet av sine barns liv. Vanskeligheter med å få barn til å spise, eller spise sunt, er en av disse tingene. Vi har en tendens til å bekymre seg om våre barn får nok ernæring, protein eller så mange kalorier som de trenger for å vokse og utvikle seg. I de fleste tilfeller er det greit, så lenge ungene spiser og drikker noe i løpet av dagen.
Men hva gjør du når barn ikke ønsker å spise? Hvordan kan du få ungene til å spise sunnere? I denne artikkelen gir vi deg 11 smarte tips for hvordan du kan gjøre livet på spisebordet enklere hjemme!
Hvis du er bekymret for at barnet ditt spiser for lite, kan det være verdt å få et multivitamintilskudd til barn!
Innhold
1. Vis interesse for mat med barnet
Når du handler for mat, eller når du er matlaging hjemme, benytte anledningen til å involvere barnet ditt! Vis interesse for frukt og grønnsaker og pek og spør barnet hvordan de tror forskjellige ting smaker eller hva de kalles. Hvis du, uten å pekefingeren på dem, viser barnet at maten er gøy, at det er kreativt og spennende å lage mat, er det en sjanse for at de vil også vokse en interesse for mat og matlaging. Når ungene er litt eldre kan du la dem gjøre enkle ting som å kutte opp grønnsaker i en salat, røre i gryten eller lignende kjøkken-oppgaver.
2. Velg god mat å ha hjemme
Ta kontroll over hva som er hjemme i kjøleskapet og bod. Hvis du fyller kjøkkenet med sunn mat og unngå å ha snacks, søtsaker og junk-food, vil det være lettere å få barna til å velge sunne alternativer. Sørg for å alltid ha frisk frukt og grønnsaker hjemme og sette den ut synlig for å gjøre det innbydende for barnet å velge noe sunt!
3. La barna spise ofte
Barn ofte spiser små porsjoner og trenger å fylle opp med energi mange ganger i løpet av dagen. Hver tre til fire timer er helt normalt. En solid frokost, lunsj, middag og et par snacks fra tid til annen er utmerket, uansett om barna spiser mye eller bare litt under måltider. Hvis du er ute i lengre perioder, er det godt å alltid ta med deg noen nyttige snacks: riskaker, rosiner, frukt, mini gulrøtter og så videre er gode snacks for de fleste barn.
4. La barna smake på nye matvarer i sitt eget tempo
Det er snarere en regel enn unntaket at barn er skeptiske mot all mat som er ny. Det er også vanligvis slik at barnas smak knopper kan trenge en stund å bli vant til nye smaker. Ikke Tving ungene til å prøve, men Spis det foran dem, og de vil til slutt ønsker å prøve. Sett den frem flere ganger og vise at du synes det er bra. Når tiden er inne, vil barnet ønsker å smake for seg selv. En annen bevist knep er å, diskret, snakke om hvordan Superman (eller barnets favoritt helten) sikkert alltid spiser brokkoli, fordi han får så sterk fra den.
5. Planlegg måltidene dine på forhånd
Det trenger ikke å være et stort prosjekt hver kveld for å lage middag, men prøv å gjøre måltidene godt avrundet, med både brød og salat sammen med en kokt hovedrett. Hvis du planlegger, er det mange smarte måter å spare tid på, for eksempel ved å tilberede store mengder og fryse den for senere bruk. Å lage matpakker og frysing mat er ingenting å skamme seg over, det er smart hverdagslige triks som hjelper deg å håndtere kampen i hverdagen!
6. Lag det samme til hele familien
Når barnet er kresent, er det lett for foreldre å begynne å justere og matlaging spesielle bestillinger for barnet. Spar deg selv og la barnet bli vant til familiens mat i stedet! Føl deg fri til å ha et par forskjellige retter å velge mellom, for eksempel en salat, en bolle med ris og en lapskaus eller noe sånt. Etter en stund, barn vanligvis tar etter foreldrene og vil etterhvert begynne å spise det samme som resten av familien.
7. Stopp å kommentere barnets matvaner
Din jobb som forelder er å tilby mat som er velsmakende og næringsrik, men barnet har ansvar for å faktisk spise den. Unngå å kommentere om barnet tas grønnsaker, eller ikke tør å prøve saus, eller hva det kan være. Kommenterer bare legger mer press på barnet, og oftere enn ikke, resulterer i en total avslag i stedet for en åpen holdning. Ved å ha en avslappet og lite krevende holdning til mat, blir det lettere for barnet å våge å ta sitt eget initiativ for å smake maten.
8. Lek med maten
Ja, du leste det riktig! Være litt kreativ, maling øyne og munn på pannekaker, og se på erter som ”drage perler” eller noe annet fantasifull. Hvorfor ikke lage toast med pepperkaker figurer? La fantasien flyte og ha det litt gøy med maten når du har tid, de fleste barn har en tendens til å sette pris på det.
9. La barna sitte ved bordet fra begynnelsen
Så snart barna kan sitte opp av seg selv, er det en god idé å la dem sitte ved middagsbordet. Selv om de ikke har begynt å spise fast føde ennå, vil de få en tidlig vane å sitte med familien sin og spise ved middagsbordet. Ved å ha en god spise stol for barn, trenger du ikke å bekymre deg for at babyen skulle falle eller bli rotete ved bordet. Du vil ha en fin familie øyeblikk der du kan hjelpe barnet ditt spise, mens du har hendene fri og kunne spise også.
10. Vær en mat rolle-modell
Prøv å ha en avslappet og sunn tilnærming til mat når barnet er rundt. Hvis du unngår ting som karbohydrater, følger strenge dietter og lignende, at atferden vil bli normalisert for barnet også.
11. Slapp av
Det er godt å unngå sukker, snacks og junk-food så langt det går. Men på samme tid, er det verdt å ta det med ro og innser at det er barnets diett over lang tid som teller, ikke hvis de spiser kake og søtsaker på en fest eller få popcorn og sukker-søtet drinker på kino. Gjør ditt beste for å tilby en god og godt avrundet kosthold hver dag, og du trenger ikke å bekymre deg så mye hvis barnet spiser usunn innimellom.